top of page
Zoeken

Hardlopen? mij niet gezien!

Dat is wat ik tot een paar jaar geleden altijd dacht. Ik kon mij gewoon niet voorstellen dat je voor de lol, in weer en wind, gewoon een beetje rondjes ging rennen. Mijn hele leven heb ik gesport. Van korfbal tot stijldansen, tapdansen, tennis en paardrijden. Maar hardlopen? Mij niet gezien!


Tot een paar jaar geleden dus. Ik was ontevreden over mijn lichaam, voelde me ongezond en slap, en was net geopereerd aan een blindedarmontsteking toen ik besloot te gaan hardlopen. Na het stuklopen van mijn relatie was ik net weer alleen gaan wonen, waardoor ik weinig geld had, en dus ook niet veel keus had in wat voor sport ik zou gaan doen. Dan toch maar een keer hardlopen proberen. En ik was vastberaden: mijn doel was 5 kilometer te kunnen lopen. Dit leek onmogelijk, maar niets bleek minder waar. 


Ik ben eerst gaan zoeken naar welke app ik zou gaan gebruiken. Al snel kwam ik uit bij Hardlopen met Evy. Dit bleek echt een mega fijne app! Supportive, duidelijk en overzichtelijk. (niet gesponsord overigens! Ik ben gewoon echt fan!🙂) De opbouw via deze app is rustig, en je kan zelf het tempo bepalen. Je wisselt rennen en lopen steeds met elkaar af, en gaat naar de volgende stap als je een reeks hebt afgemaakt. Als je nog niet klaar bent voor de volgende stap, dan blijf je gewoon nog even in het vorige hangen, helemaal prima! Daarbij heb ik goede hardloopschoenen gekocht. Ik draag steunzolen, en heb snel last van mijn voeten, dus leek dit mij een slimme voorbereiding. 


En toen was ik er klaar voor… De app zegt dat je in 10 weken, met 3 keer per week rennen, de 5 kilometer kan halen. Ik had vooraf al voor mezelf bedacht: dat gaan we niet proberen. Al had ik een jaar nodig, het maakt niet uit! De eerste paar rondjes hardlopen had ik, echt waar, moeite met 500 meter… Ik rende nu twee tot drie keer per week, en het was verschrikkelijk. Vaak rende ik in de avond na het eten, of net voor het eten. In beide gevallen kreeg ik te kampen met vreselijke buikpijn. Mijn organen waren er absoluut niet mee eens! 


Tot er een moment kwam dat ik mij bedacht in de ochtend te gaan rennen, nog voor mijn ontbijt. Bed uit, tandenpoetsen, een plens koud water in mijn gezicht, stretchen en gaan. Er ging een wereld voor me open! Mijn buik bleef rustig, de energie in de lucht vond ik veel fijner en de rest van de dag voelde ik me energiek en vrolijk. Wauw, dit was dus de runners high waar ik altijd over hoor… Ik was nog maar aan het begin van het programma, maar ik merkte het effect van het rennen op mijn hoofd en lichaam. Dit wilde ik blijven vasthouden!


Uiteindelijk, na een half jaar om de dag rennen, in weer en wind, heb ik de 5 kilometer aaneengesloten rennen gehaald. Dit was zo’n grote overwinning! En ik ben nog steeds zo dankbaar dat ik hiermee begonnen ben! Het brengt me nog steeds verschrikkelijk veel. Ik ren nog steeds zo’n 5 tot 6 kilometer, 3 tot 4 keer per week. Meer of langer hoeft niet. Dit is precies wat ik fijn vind!


Wil je ook graag beginnen met hardlopen? Hier een paar tips voordat je begint:

  1. Zorg voor een fijne app! Hardlopen met Evy vond ik fijn, maar wellicht zijn er inmiddels andere apps die nog prettiger zijn. 

  2. Koop goede hardloopschoenen. Niets is vervelender dan blessures… Om deze te voorkomen zorg je voor goede hardloopschoenen. Ga naar een goede winkel en laat je helpen met je keuze. Het is een investering, maar dit is dan ook vrijwel het enige wat je hoeft te betalen voor deze sport. (Check van tevoren of je op je hielen of op je tenen rent! Ik heb uiteindelijk verkeerde schoenen gekocht omdat ik dit niet wist… Daar ren ik inmiddels wel al bijna 4 jaar op, tijd voor nieuwe schoenen, haha!)

  3. Bepaal wanneer je rent. Heb je snel last van je buik? Dan kun je misschien beter op nuchtere maag rennen!

  4. Wees lief voor jezelf! Neem de tijd om op te bouwen. Je hoeft echt niet binnen een bepaalde tijd een doel te halen. Je bent al begonnen met rennen, hoe goed is dat?! En dus ben je al lekker in beweging. Zorg ook dat je niet te snel door je programma vliegt om blessures te voorkomen. 

  5. Ga op tijd naar een fysio. Wederom vanwege de blessures! Pijn in je knieën? je heupen? je voeten? Check met een fysio of je iets anders kan doen of je benen sterker kan maken door middel van bepaalde oefeningen. (Fysiotherapie zit vaak in het basispakket van je zorgverzekering, waardoor je de eerste paar behandelingen niet hoeft te betalen. Check voor de zekerheid je pakket van je zorgverzekering!)

  6. Blijf consequent! Zorg dat er regelmaat zit in wanneer je rent. Zet het in je agenda, en zorg dat je jezelf eraan houdt. Let wel op: neem ook genoeg rust! Zeker aan het begin. Je spieren hebben tijd nodig om te herstellen. 


Nog steeds aan het twijfelen? Ik kan maar één ding zitten: raap jezelf bij elkaar en ga ervoor! Als je de eerste paar rondjes hebt gerend zul je ongetwijfeld merken wat het met je lichaam doet. Geef jezelf een maand om aan hardlopen te wennen. Je zult ongetwijfeld worden verrast door alle positieve effecten! 🙂


16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Good morning! Hoe is jouw ochtendroutine?

Hate it or love it: een fijne ochtend routine kan je dag maken of breken! Maar zeker voor ‘avondmensen’ is het soms heel lastig een ochtendroutine te creëren die ervoor zorgt dat je met meer energie,

Comments


bottom of page