top of page
Zoeken

Good morning! Hoe is jouw ochtendroutine?

Hate it or love it: een fijne ochtend routine kan je dag maken of breken! Maar zeker voor ‘avondmensen’ is het soms heel lastig een ochtendroutine te creëren die ervoor zorgt dat je met meer energie, meer focus en voldoening je dag begint. Hoe verleidelijk is het om zo lang mogelijk te blijven snoozen? En ken je het gevoel dat, wanneer je nog half slapend op je werk komt, je eigenlijk geen idee meer hebt wat je die ochtend allemaal hebt gezien en gedaan? Wat nou als je in plaats daarvan ‘aan’ en ontspannen de dag zou kunnen starten? Ik neem je mee in mijn ochtendroutine en de weg ernaartoe!


Laat ik voorop stellen: ieder mens is anders. Zelfs jijzelf bent elke dag weer anders. En dan hebben de vrouwen onder ons ook nog te maken met een cyclus waarbij je elke week weer met een ander shot hormoon in je lichaam moet dealen. Kortom: er is niet één juiste routine. Er zullen dagen zijn dat je liever wat meer slaapt, en dagen dat je juist energiek bent met wat minder slaap. Er zullen momenten zijn dat je veel wil en kan bewegen, en momenten dat je daar minder voor voelt. Voor een fijne ochtend routine geldt dus ook: doe wat goed voelt! Maar let wel op: blijf steeds proberen! Test uit wat voor jou werkt, en probeer ook juist dingen die in het begin misschien niet bij je lijken te passen. Misschien vind je op deze manier hele mooie nieuwe verrijkingen! 


En dan… Mijn ochtendroutine! Hieronder beschrijf ik alles wat ik doe, stap voor stap, en daarbij ook waarom ik het doe. Deze routine vind ik nu super fijn, maar beschouw ik absoluut als iets wat nooit af is. Waarschijnlijk doe ik over een jaar weer heel andere dingen dan dat ik vandaag en gisteren heb gedaan, hoewel de basis nu vrijwel altijd hetzelfde is:


 • Mijn wekker gaat om 5.30

What?! Zo vroeg? Ook als je vrij bent? Ja, ook als ik vrij ben. Sinds ik in aanraking ben gekomen met Ayurveda, ben ik hooked! Volgens de Ayurveda is de tijd waarin we normaal wakker worden (tussen 6.00 en 10.00) juist de tijd waarin alles wat trager gaat. Ons lichaam vindt het lastig om op te starten, we zijn minder gefocust en minder energiek. Door net wat eerder op te staan, kun je die energie uit de vroege ochtend meenemen in je ochtendroutine. En dat werkt! Ik ben stukken fitter als ik zo vroeg opsta, en ik heb dus heel vroeg al heel veel gedaan. Dat is een mega goed gevoel! Wel een disclaimer, zeker voor de nightowls: ga rond 10 uur naar bed om aan genoeg uren slaap te komen…🙂 

 • Tong schrapen! 

Alle bacteriën die zich in de nacht in je mond hebben verzameld, haal je weg door je tong te schrapen. Dit verbetert je immuunsysteem en voorkomt dat je ziek wordt. Zorg er wel voor dat je een metalen of koperen tongschaper hebt: plastic maakt je tong stuk!

 • Oilpulling 

Dit doe je door zo'n 5 tot 10 minuten je mond spoelen met kokosolie. Om m’n  mond flora nog extra te ondersteunen spoel ik mijn mond met kokosolie. Kokos heeft een antibacteriële werking, en spoelt de slechte bacteriën weg maar laat de goede bacteriën zitten. Met gewone mondspoeling spoel je óók de goede bacteriën weg, wat weer effect kan hebben op je spijsvertering. Niet wat je wil natuurlijk! Dus, spoelen met kokosolie. TIP: spuug de olie uit in de vuilnisbak, anders raakt de gootsteen verstopt!

 • Toilet time!

Nu ik toch moet wachten tot ik de olie kan uitspugen, kan ik net zo goed op het toilet gaan zitten. Neem hier lekker de tijd voor: lees een boek, staar wat voor je uit, en laat je spijsvertering op gang komen!

 • Tanden poetsen

Nu mijn mond schoon is, zijn mijn tanden aan de beurt!

 • Glas warm water

Daarna drink ik een glas (liefst gekookt) warm water. Als je spijsvertering nog niet op gang gekomen was, zal dit zeker helpen!


Vanaf hier zijn er verschillende opties die om de dag wisselen. Bij een rustdag volg ik deze route:


 • Abhyanga massage (zelfmassage)

Dit is een massagevorm uit de Ayurveda waarbij je jezelf masseert. Klinkt misschien gek, maar het zorgt voor een goede bloedsomloop en zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Pak een fijne huidolie (ik gebruik sesamolie) en warm die het liefst even op. Begin bij je gezicht en werk langzaam naar je voeten. Neem hier de tijd voor! Het gaat er hier juist om even aandacht voor je lichaam te hebben, in plaats van het alleen maar opsmeren van de olie. Weinig tijd? Doe alleen je voeten!

 • Douchen

Stap daarna lekker onder de douche! Door de warmte van de douche gaan je poriën open staan waardoor de olie goed kan intrekken. 

 • Pranayama (ademen)

Zeker als je meditatie lastig vind, zijn ademhalingsoefeningen super fijn om even uit je hoofd te komen. Zelf doe ik in de ochtend vaak nadi shodhana pranayama, waarbij je om beurten links en rechts in- en uitademd. Binnenkort schrijf ik hier meer over!

 • Meditatie

Oef, dat klinkt altijd zwaar… Maar wat je eigenlijk doet, is even je aandacht van je hoofd naar je lichaam verplaatsen. Concentreer je eens op je ademhaling. Of doe een bodyscan van je voeten tot je kruin. Wat vind je? Wat voel je? Zelfs 5 minuten meditatie kan al een wereld van verschil betekenen!

 • Zonnegroet!

En dan is het tijd voor een beetje yoga: minstens vier keer een zonnegroet. Die kan je op verschillende manieren doen, en ook hier geldt weer: doe wat goed voelt! Ik schrijf later meer over hoe je deze kan uitvoeren. 

 • Wandelen

Mocht ik nu nog niet helemaal wakker zijn, dan is dit het moment! Buitenlucht zorgt ervoor dat ik ‘aan’ ga. Al zijn het maar 10 minuten, even buiten in beweging zijn doet wonderen!

 • Ontbijt

Dit blijft toch mijn favoriete moment.🙂 Een goed (en lekker!) ontbijt vind ik mega belangrijk en kan echt bepalen hoe ik me de rest van de dag voel. Zorg er dan ook voor dat je jezelf niet alleen vult, maar ook voedt! In een latere blog kom ik terug op een voedend ontbijt. En, zorg dat dit moment nog even rustig is: geen tv, geen telefoon, geen boek, alleen maar eten. Vaak steek ik een kaarsje aan om nog beter in het moment te kunnen zijn, en als ik hem uitblaas is dat voor mij symbolisch het begin van de dag!


En dan de optie voor een work-out dag:


 • Zonnegroet!

Twee in dit geval, omdat er nog veel meer beweging aan komt… 🙂

 • Buikspieren

Sinds een paar jaar doe ik voor het hardlopen zo’n 10 à 15 minuten buikspieroefeningen. En dat heeft een mega verschil gemaakt in mijn houding, mijn energieniveau en, niet het belangrijkste maar toch fijn: een platte buik! Ik ben heel rustig begonnen met een filmpje op Youtube, en steeds iets zwaardere oefeningen gaan doen. Inmiddels gebruik ik al tijden geen filmpje meer, heb ik mijn eigen reeks van oefeningen die ik blijf doen. 

 • Stretchen

Je denkt nu vast: je bent nu toch vast wel warm? Jazeker! Maar mijn beenspieren kunnen nog wel wat extra gebruiken. Dus: stretchen! Vooral om blessures te voorkomen. 

 • Rennen maar!

En dan lekker naar buiten en rennen! 30 minuten ben ik meestal weg. Soms iets meer, soms iets minder. Muziek in mijn oren, en gaan met die banaan! Dit opbouwen was overigens echt niet makkelijk. Ik heb inspanningsastma en had een conditie van niks, dus de 500 meter was al een uitdaging. Herken je dit en wil je het ook graag rustig opbouwen? Klik hier voor tips!

 • Stretchen again…

Yes, ook achteraf is het goed je lichaam even te stretchen. Benen, armen, en twists van links naar rechts. Gelijk een goed moment om op adem te komen!

 • Headstand!

Hier heb ik 3 jaar over gedaan, maar toen ik het eenmaal onder de knie had vond ik het fantastisch! De hoofdstand (headstand, of in yoga termen: Sirsasana) kalmeert je zenuwstelsel waardoor het voor mij het perfecte einde is van mijn work-out. 

 • Douchen

Dit is zo fijn na het rennen! Als ik tijd heb, voeg ik soms hiervoor nog een abhyanga massage in (zie hierboven), dan is het nog fijner! 

 • Ontbijt

Dit is altijd een hele fijne beloning. Zoals ik hierboven al schreef: zorg ervoor dat je jezelf niet alleen vult, maar vooral ook voedt! In een latere blog kom ik hier nog op terug. En dat je de prikkels minimaal houdt tijdens het eten!


Meestal is het dan tussen zeven en acht uur en begint mijn dag, terwijl ik er al een hele ochtend op heb zitten! Dit voelt als zo’n voorsprong, dat ik alleen van deze gedachte al energie krijg. En dan doet de zorg voor jezelf daar natuurlijk nog een schepje bovenop! 


Hoe zorg je nu dat je ook een fijne ochtend routine creëert voor jezelf? Even een paar tips op een rij: 

 1. Houdt het simpel! Je hoeft niet van de een op de andere dag een compleet bewuste routine te hebben. Zolang je kleine veranderingen aanbrengt en voor jezelf bepaalt wat fijn is en wat je weer loslaat, bouw je rustig aan een fijne routine. De kans is dan ook veel groter dan je deze veranderingen behoudt! 

 2. Twee weken regel: houdt een nieuwe gewoonte ten minste twee weken vol om echt te merken of je het wel of niet prettig vind. 

 3. Uitzonderingen horen er ook bij! Soms slaap ik uit. Gewoon, omdat ik daar zin in heb! Of ga ik met een wijntje te veel naar bed… Dan pak ik mijn routine de dag erna wel weer op!

 4. Wees lief voor jezelf! Niemand wordt er gelukkiger van streng voor zichzelf te zijn, en al helemaal niet zo vroeg in de ochtend. Beschouw je routine als iets wat je sterker en gelukkiger maakt. Is dat niet het geval? Pas je routine dan aan!

 5. Laat je telefoon met rust tot na het ontbijt. Zorg dat je volledig je aandacht even bij jezelf houdt in de ochtend. Dan pluk je de meeste vruchten van alles wat je doet!

 6. Maak afspraken met huisgenoten/partner/kinderen. Want vaak zijn we niet alleen… Zoek een plekje in huis om even rustig te kunnen zitten, laat kinderen meedoen met de abhyanga massage of de meditatie. Als jij jezelf, al is het maar 15 minuten, in de ochtend even wat aandacht kunt geven, zul je ook veel aandachtiger zijn naar de mensen om je heen!


Heel veel succes met het creëren van een fijne ochtendroutine! Heb je vragen? Laat het mij weten!


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Hardlopen? mij niet gezien!

Dat is wat ik tot een paar jaar geleden altijd dacht. Ik kon mij gewoon niet voorstellen dat je voor de lol, in weer en wind, gewoon een beetje rondjes ging rennen. Mijn hele leven heb ik gesport. Van

Comments


bottom of page